web analytics

7 Manieren om geld te lenen voor jouw bedrijf

Geld is vaak de sleutel tot het opstarten van je eigen bedrijf. Maar wat als je als beginnende ondernemer moeite hebt om een zakelijke lening bij de bank te krijgen? Geen zorgen, er zijn meerdere manieren om de broodnodige financiering te vinden. We nemen je mee door zeven alternatieve manieren om geld te lenen voor je bedrijf en delen enkele waardevolle inzichten over wat je juist niet moet doen.

1. Zakelijke Lening

Het meest voor de hand liggende startpunt is een zakelijke lening. Toch is dit pad niet altijd geplaveid met rozen. Banken hebben strikte eisen, zoals een positieve BKR-registratie, bewijs van aflosbaarheid en mogelijk zelfs het inzetten van je bedrijf of zelfs je huis als onderpand. Als je niet aan deze eisen voldoet, kan het lastig zijn om een zakelijke lening te krijgen, en als het lukt, kom je vaak tegen hoge rentetarieven te staan.

2. Particuliere Lening

Helaas kun je geen particuliere lening afsluiten en deze vervolgens gebruiken voor je bedrijf. Bij een lening moet je altijd aangeven waarvoor je het geld gebruikt, en eerlijkheid is hierbij essentieel. Maar je kunt altijd overwegen een persoonlijke lening of een doorlopend krediet aan te vragen voor persoonlijke doeleinden en je eigen geld vervolgens inzetten voor je bedrijf.

3. Lening vanuit de Overheid

Met een solide en realistisch ondernemingsplan kun je proberen geld te verkrijgen via diverse overheidssubsidies. Bijvoorbeeld met het Innovatiefonds MKB+ kun je “subsidie” ontvangen tussen de €50.000 en €250.000. Dit bedrag moet uiteindelijk worden terugbetaald. Let op, de overheid vereist meestal dat ze jou adviseren en begeleiden tijdens en na de start van je bedrijf.

4. Alternatieve Financieringsopties

Als je geen traditionele zakelijke lening kunt krijgen, zijn er nog tal van alternatieve financieringsopties. Deze komen niet rechtstreeks van banken. Soms werken banken samen met alternatieve financiers, waarbij ze een deel financieren. Je kunt ook verschillende financieringsbronnen combineren, zoals financiering vanuit je eigen bedrijf, subsidies, familie en vrienden, en crowdfunding. Factoring kan ook een interessante optie zijn om kapitaal te verwerven.

5. Online Krediet

Als het niet lukt om bij de bank een lening te krijgen als startende ondernemer, overweeg dan online kredietverstrekkers. Deze onafhankelijke organisaties verstrekken kredieten aan beginnende ondernemers die niet voldoen aan de acceptatiecriteria van banken. Bij online kredietverstrekkers kun je meestal maximaal €250.000 lenen, en de aanvraagprocedure verloopt volledig online. Bij sommige kredietverstrekkers wordt binnen enkele dagen beslist of je in aanmerking komt, zodat het geleende bedrag dezelfde week nog op je bankrekening staat. Bepaalde kredietverstrekkers kijken ook naar maatschappelijke aspecten, wat jouw kansen kan vergroten.

6. Crowdfunding

Crowdfunding is een uitstekende manier om financiering te verkrijgen voor je bedrijf, vooral als je geen groot bedrag nodig hebt en een sympathiek publiek achter je hebt staan. Via crowdfunding vraag je online mensen om jouw bedrijf te ‘sponsoren’. Als mensen je gunnen wat je doet, zullen ze geld doneren, waardoor je het gewenste bedrag kunt ophalen.

7. Op Zoek naar Investeerders

Naast crowdfunding kun je ook op zoek gaan naar investeerders voor je bedrijf. Er zijn vermogende zakenmensen die hun privékapitaal willen investeren in veelbelovende startups. Dit zijn de zogenaamde informal investors, die je kunt vinden via venture capital-organisaties. Er zijn ook grote bedrijven die willen investeren in niet-beursgenoteerde aandelen, bekend als private-equity-investeerders.

Sparen, Familie en Vrienden

Een verstandige aanpak is om zelf te sparen en geld opzij te zetten als je van plan bent om een bedrijf te starten. Dit is alleen mogelijk als je ruim van tevoren weet dat je een bedrijf wilt beginnen. Geld op de bank zetten levert ook nog eens rente op, wat gunstiger is dan lenen en rente betalen. Als je niet voldoende eigen kapitaal hebt om je bedrijf te starten en je de andere opties wilt vermijden, kun je overwegen geld te lenen van vrienden of familie. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken en er zeker van te zijn dat je het bedrag kunt terugbetalen om eventuele familieconflicten te voorkomen.

Conclusie

Als beginnende ondernemer zijn er talloze manieren om financiering te vinden voor je bedrijf. Kies de optie die het beste past bij jouw situatie en ondernemingsdoelen. Vergeet niet om goed geïnformeerd en voorbereid te zijn, zodat je met vertrouwen stappen kunt zetten in de wereld van bedrijfsfinanciering.

Laat de eerste reactie achter

Inhoudsopgave